Mopedkörkort

Skillnaden mellan moped klass 1 och 2 är främst relaterad till hur snabbt mopeden kan färdas. Det ger i sin tur att mopederna får användas på olika sätt och att du har olika krav på dig beroende på vilken typ din moped är. Åldersgränsen är i bägge fall 15 år.

AM-körkort för moped klass 1

Moped klass 1 kallas ibland även för EU-moped. Det som är utmärkande för klass 1 är att den får köras i upp till 45 km/timmen och att den körs på vanliga bilvägar (ej cykelvägar).

För att få köra moped klass 1 behöver du ha ett förarbevis med behörighet AM (om du inte redan har ett vanligt bilkörkort). För det krävs att du genomgår en utbildning hos trafikskola och klarar ett kunskapsprov hos Trafikverket.   Körkortsbehörigheten AM ger dig rätt att köra en moped klass 1 samt moped klass 2.

OBS! Giltigt körkortstillstånd krävs för denna kurs. Ansök hos Transportstyrelsen.

Förarbevis för moped klass 2

Moped klass 2 har en lägre maxhastighet än klass 1 och får köras i upp till 25 km/timmen. Moped klass 2 får, utöver bilvägar, också köras på cykelvägar (om inte förbud mot moped råder).

Om du fyllde femton före 30 september 2009 behöver du inget förarbevis för att få köra moped klass 2. Om du fyllt femton efter det datumet krävs att du har ett förarbevis för moped klass 2. För att få det måste du gå en utbildning hos en behörig utbildare samt bli godkänd i ett teoriprov hos en behörig provförättare.

Mer information

För mer information om kurstillfällen, ring eller kontakta oss via intresseanmälan.