KÖRKORT FÖR PERSONBIL

Boka din första lektion genom att ringa oss på telefon 0171- 44 00 45 eller kom förbi under våra öppettider. För receptionens öppettider se Kontakta oss.

Så här gör du för att ta körkort

Körkortstillstånd

För att få övningsköra måste du ha ett körkortstillstånd utfärdat av Transportstyrelsen. Du kan ansöka om körkortstillståndet från det att du fyllt 16 år. Ansök via www.transportstyrelsen.se.

Teorikurser

Det är en fördel om du läser teorin parallellt med att du övningskör. ENA Trafikskola erbjuder teorikurser regelbundet.

Handledarutbildning

Övningskörning kan ske privat eller på trafikskola. När du övningskör privat måste både eleven och handledaren som lär ut ha gått en introduktionsutbildning. Läs mer om utbildningen här och boka direkt.

Privat övningskörning är ett bra komplement till körlektioner för att du ska kunna mängdträna din körning.

Körlektioner

Du som övningskör på ENA Trafikskola kan vara säker på att du får en korrekt handledning utförd av välutbildad personal och du kan känna dig trygg inför din framtida uppkörning. Läs mer om hur våra körlektioner går till och hur du bokar din första lektion.

Riskutbildning

Riskutbildningen är obligatorisk och innehåller två delar.

Riskettan handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. ENA Trafikskola utbildar i Riskettan och du kan boka kursen direkt på hemsidan.

Risktvåan handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Risktvåan utförs på halkbana och Hässlö halkbana är den halkbana i närmast anslutning till Enköping. Mer info om hur du bokar finns på salabanan.se

Riskutbildningens båda delar ska vara genomförda och giltiga (5 år) när du gör ditt teoriprov och körprov.

Förarprov

Du kan boka tid för kunskapsprov och körprov samtidigt, men du kan inte göra båda proven på samma dag. Du kan boka ditt prov på transportstyrelsen.se eller så hjälper vi på ENA Trafikskola dig med din bokning.

För att få genomföra ett körprov måste du först ha ett godkänt teoriprov.

Ett godkänt teoriprov har för närvarande en giltighetstid på 6 månader. 

Om giltighetstiden har gått ut innan du klarat ett körprov måste du, mot nya avgifter, göra provet igen.

På ENA Trafikskola kan du alltid räkna med att vi gör vårt bästa för att ge dig den undervisning och stöttning du behöver för att klara både kunskapsprov och körprov.

VÄLKOMMEN ATT KÖRA MED OSS OCH LYCKA TILL!

BOKA KÖRLEKTION

Hur mycket behöver jag köra?

Längden på utbildningen, antalet körlektioner och den totala kostnaden kan variera mellan olika personer. Vissa har tränat privat, somliga kombinerar privat körning med övning på trafikskola och andra gör hela utbildningen på skolan. Den sammanlagda utbildningstiden påverkas av ditt eget intresse, fallenhet, planering och Vägverkets tillgång på provtider. Efter en eller ett par lektioner kan du och din lärare göra ett upplägg som anpassas till dig och dina förutsättningar. Det är viktigt att du talar om vad du har för önskemål, så att vi har en chans att leva upp till dina förväntningar.

Du måste öva och uppleva en mängd olika situationer i trafiken för att få förutsättningar att klara av spelreglerna i trafiken. Det gör du genom att övningsköra. Det är många olika moment som du ska öva. Allt från att starta, stanna och växla till att planera och genomföra en vänstersväng på landsväg i rusningstrafik.

Du behöver en erfarenhetsbank att ta ur när du ställs inför problem. Den kan du bara bygga upp genom att utsättas för olika situationer tillräckligt många gånger i olika trafikmiljöer. På så sätt lär du dig att lösa de problem som uppstår i trafiken på ett naturligt och smidigt sätt.